Lær av Angry Birds som ryddet opp i redet

Selv relativt enkle nettverksløsninger blir kompliserte over tid. Etterhvert er det ikke bare kabelkaoset og mengden bokser som må ryddes opp i. Sikkerhet, utvidelser, nye og gamle brukere, egne og andres enheter, tillatelser og kapasitet har skapt behov for en enkel løsning som gir brukeren kontroll over hele nettverket i ett enkelt grensesnitt.

De fleste av oss kjenner til Angry Birds. I 2009 lanserte utviklerne i selskapet Rovio den første versjonen for iPhone, I årene etter har app’en blitt den største spillsuksessen målt i antall nedlastinger noensinne. Allerede i 2014 passerte de to milliarder, og tallet har vokst siden.

Det er ikke spillet jeg synes er mest interessant i denne sammenhengen, med selskapet bak. Det ble etablert av tre studenter ved Helsinki Teknologiske Universitet i 2002, hadde gitt ut 52 titler fram til 2009 og har fortsatt å vokse i rakettfart. I dag har selskapet over 700 ansatte på fire kontorer, spredt over hele verden.

Selv om ikke alle opplever den samme eksplosive veksten som Rovio, tror jeg mange kjenner seg igjen i nettverksutfordringene som følger av at virksomheten blir større og kompleksiteten øker.

Det som først var en enkel løsning med noen få brukere, vokser til stadig flere bokser, mer kabling og ulike administrasjonsverktøy – fra forskjellige leverandører. Et lite knippe ansatte blir til flere, som tar med seg egne nettbrett og mobiler. Disse blandes med det virksomheten selv har kjøpt og kontrollerer.

Gjester må få logge seg på, noen kommer igjen neste uke, mens andre bare er innom en gang. Private mobiler representerer en sikkerhets- og virusrisiko og ”noen” må avgjøre om de bare skal ha tilgang til WiFi, eller ressurser i LAN. Spill, for eksempel Angry Birds, spiser opp kapasiteten til andre prosesser, app’er og programmer som er virksomhetskritiske.

Den situasjonen jeg beskriver her er faktisk ikke spesielt kompleks sammenliknet med de virkelige store og avanserte nettverksløsningene som finnes der ute. Bare krevende å administrere og stadig vanskeligere å holde sikkert.

Redningen for Rovio ble Cisco Meraki – den enkle løsningen som vi liker å si at ”bare virker”. Rovio kastet ut det gamle, og plugget Cisco Meraki-rutere og -svitsjer i nettverkskontakten på hovedkontoret i Espoo, og på de tre avdelingskontorene. Etter bare noen minutter var alle konfigurasjoner lastet ned fra skyen. WiFi og LAN var oppe, med all den funksjonaliteten, begrensinger og tillatelser som de fem ansatte i IT-avdelingen hadde lagt inn på forhånd. Herligheten administreres fra skyen. Alle kontorer, nettverk, funksjoner og sikkerhet finnes i det samme grensesnittet – og det tar bokstavelig talt bare minutter å utvide med nye brukere eller hele kontorer.

Cisco Meraki-plattformen er laget for å redusere kompleksitet. IT-avdelingen, eller den som har ansvaret for nettverk og drift, kan enkelt administrere alt fra enkeltenheter til hele grupper basert på operativsystem. Private enheter kan holdes utenfor LAN. Bedriftens enheter får logge seg på, rulle ut app’er til alle eller noen – og prioritere trafikk basert på hvilket program eller hvilken app det er som generer den. Gjester og kunder får sin egen WiFi. Du får informasjon og data tilbake som er nyttig i alt fra kunderelasjonsbygging, til planleggingen av den fremtidige nettverkskapasiteten.

Hvis du er nysgjerrig på Rovio sin opprydding i redet,

Hvis du vil høre mer om Cisco Meraki, finner du meg her:

Jostein Kirkerød

CMO & Partner

T: 41245962

on.skrowtenyadirf@dorekrik.nietsoj